Het Slaapkamergeluk van Middelburg

Slaapkamergeluk komt oorspronkelijk uit het westelijk deel van het Middellandse Zeegebied en is als verwilderde sier- en kamerplant wereldwijd verspreid. Het sterk woekerende plantje plant zich in ons land uitsluitend vegetatief voort, maar overleeft niet al te strenge winters. In Nederland is de soort de laatste decennia gevestigd en komt inmiddels voor in stedelijk gebied verspreid over het hele land, met een concentratie in de Randstad. Inmiddels kan deze plant als ingeburgerd worden beschouwd.

Nee, dit gaat niet over het geluk in de slaapkamers van Middelburg, maar het gaat weer over planten.

Slaapkamergeluk – Soleirolia soleirolii is een kamerplantje dat als hangplantje verkocht wordt. Het heeft super-kleine-ronde frisgroene blaadjes die er uitzien. Hij doet het goed in lichte koele ruimtes zoals in slaapkamers. Met zo’n naam verkocht het plantje zichzelf: wie wil er geen geluk en dan nog wel in de slaapkamer?

Dit plantje heeft weinig nodig om zijn plezier buiten voort te zetten: vermeerdering vindt vegetatief plaats. Daar is maar een klein stukje plant voor nodig. Eenmaal buiten is het hek van de dam.

Dit sterk woekerende plantje vindt zijn weg  via de voegen tussen bestrating, via  achterpaden, op drempels, aan de voet van muren, rond bloempotten enz.

Slaapkamergeluk is een echte stadsplant,  met name in Middelburg. Ik heb nergens zoveel Slaapkamergeluk gezien.

Als hij bloeit dan is dat met erg onopvallende witroze bloemetjes  die kleiner zijn dan de blaadjes.

Het is de moeite daar eens diep voor te bukken.