Olifantslurfvaren

Op een kademuur in de wijk Vathorst in Amersfoort, deelwijk De Laak, Dryopteris cycadina aangetroffen. In kringen van varenliefhebbers of kwekers ook wel aangeduid als Olifantslurfvaren. Deze naam verwijst naar een nieuw blad dat zich ontrolt en in die fase gelijkenis heeft met een olifantslurf. De varen behoort tot de familie van de Niervarens. De Niervarenfamilie is herkenbaar aan de niervormige dekvliesjes op de sporenhoopjes. Maar de Dryopteris cycadina is de uitzondering op de regel. Deze varen heeft geen dekvliesjes. In 2014 en 2015 heeft onderzoek plaatsgevonden naar muurplanten en meer specifiek naar muurvarens op de kademuren in Vathorst-De Laak (rapport). De vondst van Dryopteris cycadina is zeer recent.

 

Op de pagina’s Stadsplanten van Amersfoort proberen wij vooral aandacht te geven aan planten die algemeen voorkomen in een bepaalde tijd van het jaar. Dat geeft de grootste kans dat de beschreven plant eenvoudig op dat moment gevonden kan worden in de eigen omgeving. Daarnaast melden wij uiteraard ook vondsten van bijzondere, zeldzame planten.