Een straatplantje dat gemakkelijk over het hoofd gezien wordt.

In augustus 2016 leidde ik Ton Denters rond door Middelburg en ontdekten we een nieuwe soort voor Middelburg en Zeeland. Ik zou hem weggezet hebben als Straatwolfsmelk  (Euphorbia masculata) en daar zal ik niet de enige in zijn. Euphorbia serpens groeit net als Straatwolfsmelk tussen de bestrating. De plant heeft nog geen officiële Nederlandse naam een gebruikte naam is Slangenwolfsmelk. Het is een echt containeradventief. In bakken meegelift als onkruid met olijfbomen uit Spanje.

Slangenwolfsmelk
Slangenwolfsmelk

De bladeren van Euphorbia serpens zijn ongevlekt en rond, die van Straatwolfsmelk daarentegen meestal gevlekt en ovaal. Het hardste kenmerk is de beharing van de doosvrucht.  Die van Euphorbia serpens zijn kaal en die van Straatwolfsmelk zijn harig.

euphorbia serpens t
afbeelding van de vruchten. Bron: Dumortiera 97-31-10-2009

Straatwolfsmelk is al aardig ingeburgerd in Middelburg en deze look- a- like zal zeker volgen. Deze soort is gevonden op een handvol plaatsen in Nederland, maar wel van Groningen tot Zuid-Limburg, maar wordt waarschijnlijk regelmatig over het hoofd gezien. Voortaan dus de zaden bekijken!