Vreemde ereprijs

Op 23 augustus 2016 vond ik met de Rotterdamse Florawerkgroep voor het eerst Vreemde ereprijs (Veronica peregrina) in Rotterdam. Het was aan de voet van een trap over de van Hoogendorpweg. De soort komt al vast langer in Rotterdam voor, maar omdat hij vrij klein is en onopvallend bloeit zie je hem makkelijk over het hoofd of denk je dat het Veldereprijs (Veronica arvensis) is. Ik heb de soort eerder gevonden in Spijkenisse op braakliggend terrein en in het kassengebied van het Westland. Als je hem hebt gespot is hij niet moeilijk te determineren omdat het een van de twee Ereprijssoorten met vrijwel gaafrandig blad is. De andere is Tijmereprijs (Veronica serpyllifolia).

Vreemde ereprijs is een pionier van vaak verdichte grond. Rond 1950 verscheen Vreemde ereprijs voor het eerst in Nederland vooral langs de rivieren en in het Noordelijke kleigebied. Na 1980 vestigde hij zich ook in het stedelijk milieu. Daarbuiten komt hij duidelijk minder voor. Mijn groepsgenoten hebben deze ereprijs nu ook leren kennen, dus misschien dat we hem volgende jaren vaker gaan spotten.