Ere die ere toekomt

Ereprijs heeft zijn ere zonder twijfel te danken aan de blauwe kleur van de bloemen van de meeste ereprijssoorten. Blauw is al een kleur die bij bloemen niet veel voorkomt en het blauw van sommige ereprijssoorten is wel heel opvallend hemels helder.

Dat laatste geldt zeker voor de soort die ik begin september aantrof in Bavel op de stoep. Ik noemde hem na enig dubben, aarereprijs (Veronica spicata). Voor de zekerheid heb ik hem toch maar op waarneming gezet. Na wat heen en weer gepraat, zei Niels Eimers dat ik deze plant , op grond van de dubbel gezaagde bladeren, gerust lange ereprijs (Veronica longifolia) mocht noemen. Daar houden we het dus maar op. Aarereprijs en lange ereprijs worden beide als tuinplant gezet en verwilderen beide. In Heukels 23ste druk wordt gezegd dat de vondsten buiten het rivierengebied, meestal kruisingen zijn. Stiekum denk ik dat nog steeds van mijn vondst, maar ja Niels he?

Het blad van ereprijs zou onderscheidend zijn

De betekenis van de geslachtsnaam ‘Veronica’ is niet duidelijk. Een aantal auteurs houdt het erop dat de bloemen zijn vernoemd naar de heilige Veronica. Redenen daarvoor worden niet verstrekt en de verklaring lijkt mij daarom dubieus. Een andere lijn is dat de naam verwijst naar het uiterlijk van de plant, dat , mooi’, ‘waar’ of ‘uniek’ zou zijn. Dat lijkt meer plausibel, maar hoeft daarom nog niet waar te zijn. Een mooie naam voor een mooi geslacht planten, maar met een naam in geheimen gehuld, wat het nog mooier maakt.

De soortaanduidingen zijn simpeler. ‘Spicata’ betekent aar, en ‘longifolia’ betekent langbladig.

Ereprijs op straat