Een plant die zich op de vlakte houdt.

Toen de nieuwe Stadsflora van Ton Denters uitkwam nam ik mij voor alle daar in genoemde planten te gaan vinden. Dat was natuurlijk wel erg ambitieus maar het is altijd goed om een doel te hebben in het leven.

Een goed begin.

Gelukkig was het begin goed. Als fervent stadsplantenliefhebber kijk ik altijd naar de grond als ik in de stad loop en scan de omgeving op bijzondere of afwijkende planten. Op 14 mei van dit jaar was het raak. Ik liep door de Plaspoelpolder in Rijswijk, een bedrijvengebied wat ik mijn natuurgebied noem, en zag wat kleine paarsige vlekjes op de stoep.

bloempjes
Paars-witte bloempjes van het vlakbloempje

Ik boog me voorover om het kleine plantje te bekijken. Het zag er prachtig uit en na enig zoekwerk bleek het het Vlakbloempje (Mazus pumilus) te zijn. Een heel klein plantje tussen de voegen met paars/witte bloempjes. De meeste mensen zullen dit plantje wel voorbij lopen zonder het te zien.

Ton wijdt een pagina aan deze plant. Hij komt uit Azië en is bezig met een ware opmars in Europa. Een soort van de toekomst noemt Tom hem. Op de kaart van verspreidingsatlas stond nog maar een enkele stip, ik was dus heel tevreden met mijn vondst.

Een vreemd uitgebloeid plantje

In augustus vond ik tijdens druilerig weer op een parkeerplaats bij mij in de buurt een vreemd uitgebloeid plantje. Ik kon er niets van maken en plaatste een foto op de wilde-planten-Facebookgroep.

uitgeboeid
een vreemd uitgebloeid plantje

Gelukkig had Stef van Walsum een goed idee: zou het geen Mazus pumilus kunnen zijn. Een dag later ben ik nog eens gaan kijken en ja hoor, ook daar groeide een hele groep Vlakbloempjes. De tweede groeiplek van dit kleine plantje in Rijswijk.

Alle begin is moeilijk maar een goed begin is het halve werk. Nu nog al die andere honderden planten proberen te vinden!

Zie ook:

Een Aziatisch kleinood