Knoopkruid

In dit herfstachtige seizoen waarin groene kleuren op een magische manier veranderen naar groen, bruin, rood en oranje kwam ik in het historische Van Heutszpark te Coevorden een bijzonder gekleurde bloem tegen: Knoopkruid (Centaurea jacea). Een detail dat in deze tijd van het jaar niet over het hoofd gezien mag worden, is dat de bloem van het Knoopkruid dezelfde kleur heeft als de rok van Sinterklaas, maar dit terzijde. Hij stond naast een bankje in het gras naast een pad, een mooie plek voor de plant die zich thuis voelt in een biotoop die vooral door mensenhanden is aangelegd. Ook kun je hem aantreffen in weilanden, bermen en op dijken. Wil je hem aantreffen in de stad dan moet je hem zoeken in de stukjes natuur die de stad rijk is, zoals in parkjes.

Knoopkruid in een park

Hij zal zich meestal niet laten zien tussen de stenen van de bebouwing in de stad. De prachtige bloemhoofdjes zijn ongeveer 15-25 mm breed en elke bloem heeft zijn eigen stengel, deze hoeft niet gedeeld te worden met een ander. De bladeren zijn lancetvormig en voelen stijf aan. De plant zelf kan 30-120 centimeter hoog worden. Je zou een mooie bloem als deze alleen verwachten in de lente of zomer, maar het Knoopkruid bloeit vanaf juni tot in de herfst.

Elke bloem van Knoopkruid heeft een eigen stengel

Het is een overblijvende inheemse plant en is algemeen voorkomend. Volgens de verspreidingsatlas is hij in Drenthe, Friesland, Groningen en Flevoland iets minder aanwezig dan in de rest van Nederland. Knoopkruid dient als waardplant voor bijvoorbeeld de:

  • Gewone heispanner: een dagactieve nachtvlinder.
  • Veldparelmoervlinder: een dagvlinder die zeer zeldzaam is in Nederland.
  • Zuringuil: een nachtvlinder.
Gewone heispanner. foto Julian Overweg
Veldparelmoervlinder. foto Julian Overweg
Zuringuil. foto Julian Overweg