Boeman bamboe

Net zoals Niels Eimers ( 2018-04-15) in zijn stuk over narcissen schreef: ‘we kunnen ze niet langer negeren’, geldt dat ook voor bamboe. Er is, net als bij narcissen, geen km-hok in Nederland waar geen bamboe voorkomt. In het onderstaande kaartje uit de Verspreidingsatlas wordt dat aardig geïllustreerd. Het kaartje geeft de waarnemingen weer van de Bambusoideae sp; de bamboe-achtige, soort onbekend.

Bamboe-achtige

Het kaartje geeft dus aan waar door heel Nederland bamboe wordt gezien door floristen èn genoteerd. In veel gevallen wordt niet genoteerd. Of omdat men verwilderde tuinplanten niet notabel acht, of omdat men het gewas geen soortnaam kan geven. Het is natuurlijk wat beneden de stand van een botanicus een waarneming in een verzamelvat: ‘bamboe-achtig’ te werpen. In de nieuwe Heukels wordt bamboe niet genoemd. Te lastig ? Boeman bamboe ?

Blad Japanse bamboe

Uit Verspreidingsatlas blijkt dat er toch een bamboesoort is die men wel weet te benoemen: Japanse bamboe (Pseudosasa japonica). Zie de foto boven. De verspreiding ervan lijkt een wat wat verdunde versie van het bovenstaande kaartje. Het zal niemand moeite kosten in zijn omgeving andere verwilderde soorten bamboe te vinden. Hieronder staat een kleine gestreepte soort die ik niet met zekerheid op naam heb weten te krijgen.

Pleioblastus variegatus, determinatie onzeker; niet gevalideerd

Twee verschillende sleutels staan mij ter beschikking: Roloff & Bärtels ‘Flora der Gehölze’ 2014 ( 34 soorten) en Rothmaler 5 ‘Exkursionsflora van Deutschland’ 2008 (16 soorten). Op onderdelen zijn ze soms strijdig. Inmiddels staat er wel een olifant in de kamer. Kortom, het wordt tijd dat iemand zijn tanden zet in in een steeds vaker voorkomende groep planten in het urbane milieu: bamboe. Hoeveel soorten zijn er in Nederland? Hoe hou je ze uit elkaar ?

Naschrift: Antoon de Rycke schrijft:

Dag Aad,

de Natuur.Flora staat blijkbaar nog niet op je plank want die sleutelt niet minder dan 26 soorten uit 13 geslachten ‘Bambusoideae’ uit. 

Met vriendelijke groeten, Antoon