Goud in de mond

Nota bene tegenover de uitgang van AH had mijn vrouw een vreemde plant gezien, die nachtschade-achtig was. Die plant blijkt de goudbes (Physalis peruviana) te zijn. Het is een eetbare plant die tijdens de kerstdagen wel wordt aangeboden bij AH. De smaak is niet onaardig: fris zoetzuur. Zoals de naam al doet vermoeden komt de plant uit de Andes, maar wordt inmiddels wereldwijd geteeld.

goudbes vrucht
goudbes vrucht

De geslachtsnaam ‘Physalis’ betekent letterlijk ‘waterblaas’ en slaat op de opgeblazen kelkbladen. Die hebben precies dezelfde vorm als van zijn naaste verwant de lampionplant (Physalis alkekengi). Die opgeblazen kelk schijnt te dienen als middel om door de wind te worden verplaatst. Hij is eenjarig en behoort inderdaad tot de nachtschadefamilie. In de verspreidingsatlas van FLORON wordt de plant als vrij zeldzaam en niet ingeburgerd betiteld. Het is een nieuwe stadsplant voor Breda.

goudbes bloem
goudbes bloem