De mooiste kademuur in Haarlem

 

In Haarlem leeft een fantastisch idee: kademuren vergroenen door het aanplanten van de in de stad zeldzaam in het wild voorkomende Oosterse wingerd (Parthenocissus tricuspidata). Daar zijn uiteraard nog veel planten aan toe te voegen. Het fraaiste voorbeeld van een begroeide kademuur vormt de uit natuursteen opgetrokken zuidelijk kademuur van de Brouwersgracht. En dan het westelijke deel daarvan. Daar zijn eind vorige eeuw door een omwonende de Gele helmbloem (Pseudofumaria lutea), klokjes (Campanula) en de witte vorm van Muurleeuwenbek (Cymbalaria muralis) aangeplant. Op die bloemrijke kademuur groeien nu spontaan ook veel planten van de zeldzame, wilde en wettelijk beschermde Blaasvaren (Cystopteris fragilis). Het onderhoud bestaat uit het door een buurtbewoner verwijderen van eventuele opslag van bomen.

Een vrijwilliger heeft in 2015 in Haarlem alle kademuren geĆÆnventariseerd op de er voorkomende muurplanten. Dat is de afgelopen jaren meermaals gebeurd. Daarom hebben we in Haarlem nu een goed beeld waar muurplanten voorkomen en wat zij nodig hebben. De gemeente gebruikt deze kennis bij de renovatie van kademuren.

Zie verder de presentatie Muurflora langs kademuren in Haarlem van Marco van Wieringen voor het symposium Bouwen voor Muurplanten.

Brouwersgracht. Foto: Marco van Wieringen.
Brouwersgracht. Foto: Marco van Wieringen.