Zegekruid

In het oude stadscentrum van Amersfoort, om precies te zijn in de Muurhuizen, groeit Zegekruid (Nicandra physalodes). Wandelend door de straat, die in vorige eeuwen de eerste verdedigingsmuur van de stad was, sta je vanzelf even stil bij deze plant. Wat in de maanden juli tot oktober het eerst opvalt, zijn de forse, blauwe, klokvormige bloemen met het witte hart. De plant zelf maakt een rommelige indruk. Eigenlijk verwacht je de plant niet tussen de bolronde keien waar hier en daar een open plekje is waar keien zijn verdwenen. Het is meer een plant van open, omgewerkte grond in bermen of braakliggende terreinen. Om heel eerlijk te zijn hoort Zegekruid meer thuis in de tuin. De plant is ooit uit Zuid-Amerika naar Europa gekomen om onze tuinen te sieren. Van tijd tot tijd ontsnapt de plant en wordt hij in het wild aangetroffen. Waarschijnlijk gebeurt dat vooral door grond te verplaatsen waarmee zaden worden getransporteerd. De plant behoort tot de nachtschadefamilie waartoe ook Bitterzoet, Tomaat en Aardappel behoren. Wat de plant ook fascinerend maakt zijn de vruchten. Het zijn bessen die verscholen zijn in mooie lampionvormige, geaderde kelkbladen. Als de bes openbreekt blijkt de vrucht te bestaan uit verschillende kamertjes, rijkelijk gevuld met zaden.

Zegekruid Muurhuizen Amersfoort 061016 13
Zegekruid tegen de gevel van een huis in het oude centrum van Amersfoort
Zegekruid Muurhuizen Amersfoort 061016 4
Zaaddoos van Zegekruid

 

Op de pagina’s Stadsplanten van Amersfoort proberen wij vooral aandacht te geven aan planten die algemeen voorkomen in een bepaalde tijd van het jaar. Dat geeft de grootste kans dat de beschreven plant eenvoudig op dat moment gevonden kan worden in de eigen omgeving. Daarnaast melden wij uiteraard ook vondsten van bijzondere, zeldzame planten.