Grijze mosterd. Kijken wel maar eten niet.

Het is al weer bijna 10 jaar geleden dat ik Abraham gezien heb. In die tijd was ik nog niet zo bezig met planten anders had ik hem zeker gevraagd waar hij de Grijze mosterd (Hirschfeldia incana) vandaan haalde. Deze plant maakt deel uit van de Kruisbloemenfamilie. Binnen die familie zijn meer soorten mosterd bekend, zoals Zwarte en Witte mosterd. Anders dan de Nederlandse naam doet vermoeden is de Grijze mosterd geen directe verwant van deze soorten . Hij valt onder het geslacht Hirschfeldia. Eigenlijk is hij maar een eenzame plant want dit geslacht bevat in Nederland maar één plant, de Grijze mosterd dus. Voor een leek komt dat vreemd over, zeker gezien het feit dat de Mosterdplanten veel op elkaar lijken. De Grijze mosterd heeft zijn naam te danken aan Christian Cay Lorenz Hirschfeld (1742 – 1792), een Duitse botanicus.

Als je de Grijze mosterd wil herkennen kan je het beste wachten tot hij vruchten heeft, iets wat bij veel Kruisbloemen handig is. De vrucht van de Grijze mosterd ligt tegen de stengel aan, net zoals bij de Zwarte mosterd. Opvallend bij de Grijze mosterd is de insnoering boven in de vrucht (zie foto).

De vruchten.

Daarnaast valt de Grijze mosterd op door zijn grijsgroene bladeren, met name onder aan de plant, veroorzaakt door grijze beharing.

Het blad

Als je de Grijze mosterd hebt gevonden en wilt melden bij Waarneming.nl dan krijg je de boodschap dat het hier om een zeldzame plant gaat. Als je echter de plant opzoekt bij de verspreidingsatlas dan zie je dat hij als een algemene soort wordt aangemerkt. Een blik op het kaartje laat zien dat de Grijze mosterd in sommige delen van het land nog niet veel voorkomt terwijl hij in de steden in het Westen van Nederland bepaald niet zeldzaam is. Zelf vind ik de Grijze mosterd vooral langs bouwterreinen en op braakliggende landjes. En aangezien deze door de stedelijke verdichting steeds meer worden volgebouwd ben ik benieuwd of dat gevolgen heeft voor de Grijze mosterd. De tijd zal het leren.

Tenslotte is er de vraag: kan je mosterd maken van het zaad van de Grijze mosterd? Dat schijn te kunnen maar het geeft mosterd van een matige kwaliteit. Voor mosterd ga ik maar gewoon naar de winkel.