Rotsooievaarsbek; de tuinstortoverlever !

Rotsooievaarsbek is een plant uit montane gebieden, die het uitstekend blijkt te doen in tuinen. De plant bloeit overvloedig maar vooral; stoelt geweldig uit en kan ook tegen enige droogte. Schaduw is ook geen probleem en zo kan deze soort in een tuin al snel overheersend zijn. Wie weinig geweten heeft, graaft de overbodige planten uit en gooit ze weg in de ‘natuur’. De overkant van de straat is favoriet maar men maakt er ook speciaal een ommetje voor. Even weggooien ergens langs de weg waar het makkelijk met de auto stoppen is.

Rotsooievaarsbek kan eenmaal in de natuur gegooid snel grotere plaatsen innemen.

Zo zie je langs allerlei parkeerplaatsjes ook regelmatig Rotsooievaarsbek opduiken. Soms zit er nog een bolletje van een Gewoon sneeuwklokje of een Boshyacint tussen en vaak vindt je er ook andere overbodig geachte tuinplanten als Klimop, Kleine maagdenpalm en Bonte gele dovenetel. Het assortiment overlevers is opvallend vaak hetzelfde. Mocht men er een woord voor willen maken, noem het dan ’tuinstortoverlevers’.

Rotsooievaarsbek is er in het wit, donkerpaars en roze. De bladeren zijn vrij groot , tot zo’n 10 centimeter in doorsnede, en redelijk behaard. Een gelijkende plant is de kruising van Rotsooievaarsbek met Geranium dalmaticum, genaamd Geranium x cantabrigiense. Ook deze wordt gekweekt en vervolgens in het bos gegooid, dus opgepast met al te snelle determinaties. Geranium x cantabrigiense heeft kleiner en meer afgerond blad in omtrek en de beharing op het blad is ook veel minder.

Ook in het wit en net zo makkelijk uit de tuin verwijderd en in de natuur terug te vinden

Eenmaal geïntroduceerd blijkt Rotsooievaarsbek ook op zijn nieuwe plek weinig last te hebben van aanpassingsproblemen. Moeiteloos palmt de plant al snel enkele vierkante meters in. Na enkele jaren kunnen het serieus grote plekken worden. Mocht je een kuur tegen brandnetels en bramen zoeken; Rotsooievaarsbek bedekt de grond de volle 100%!

Of we blij moeten zijn met dergelijke introducties is zeer de vraag en ook de manier waarop Rotsooievaarsbek steeds opnieuw en op nieuwe plekken weggegooid wordt is toch ook reden je af te vragen of de mentaliteit van veel van deze tuinierders wel in orde is. Een beetje gewetensvolle tuinier composteert zijn overbodige groen, brengt het naar de gemeentestort of schenkt het aan een geïnteresseerde. Rotsooievaarsbek blijft een mooie plant natuurlijk, maar liefst zie je deze in de bergen op de natuurlijke standplaats.