Tijmereprijs – Pareltjes in het gras

Wie met de grasmaaier het “groene tapijt” te lijf gaat zal zo goed als zeker niet in de gaten hebben dat er dicht bij de bodem, verscholen tussen alle groene grasstengeltjes, juweeltjes van kleine bloempjes staan: Tijmereprijs. Maar als je de fraaie wit tot bleekblauwe bloempjes met blauwpaarse aders een keer hebt gezien kom je tot de ontdekking hoe algemeen zij voorkomen. Niet alleen in het gras van tuinen maar ook in de grasbermen en plantsoenen van de stad.

Tijmereprijs heeft stengels die dicht tegen de grond aan geplakt zijn en pas tegen het einde omhoog buigen om de bloemtrosjes boven de bodem te verheffen. Stengels en bloeiwijze zijn zo dicht bij de grond dat zij meestal gemist worden door de messen van de grasmaaimachines.

Tijmereprijs kan matten vormen in het gras waardoor het eenvoudig is de bloeiende plantjes te vinden.

Tijmereprijs is een zeer algemene kruidachtige plant uit de familie van de helmkruiden. Deze familie kent meer dan vijftig soorten in Nederland. Meer dan twee-vijfde van deze soorten zijn planten uit het geslacht Ereprijs (Veronica). In Europa komen meer dan 300 Ereprijssoorten voor. In Nederland komen er tweeëntwintig soorten voor. De bekendste en meest voorkomende zijn Gewone ereprijs, Tijmereprijs en Mannetjesereprijs.

Wie Tijmereprijs wil vinden kan het beste in het eigen gazon beginnen. Grote kans om tussen april en de herfst de plantjes bloeiend aan te treffen. Als het eigen gazon geen resultaat oplevert is het raadzaam om binnen de stad in grasvelden van plantsoenen of wegbermen te zoeken. Maar de plant voelt zich ook goed thuis op de rand van zandwegen in bosgebieden waar voldoende vocht aanwezig is, en in akkers.

Op de pagina’s Stadsplanten van Amersfoort proberen wij vooral aandacht te geven aan planten die algemeen voorkomen in een bepaalde tijd van het jaar. Dat geeft de grootste kans dat de beschreven plant eenvoudig op dat moment gevonden kan worden in de eigen omgeving. Daarnaast melden wij uiteraard ook vondsten van bijzondere, zeldzame planten.