Grijs en geurig

Veel stadsplanten beginnen hun loopbaan in tuinen. Zo ook grijs kattenkruid dat we in Breda nogal eens tegenkomen op straat. Het is niet verwonderlijk dat het vaak wordt aangeplant, want het een makkelijke plant, ziet er decoratief uit met zijn grijze blad en ruikt lekker bovendien.

Grijs kattenkruid kan sterk woekeren

Grijs kattenkruid (Nepeta x faassenii) is een kruising van twee Kaukasische soorten kattenkruid.  Dit kunstje is in 1853 uitgehaald door de Brabantse kweker Faassen, wiens naam dan ook terecht verbonden is aan de soortaanduiding van de plant. De geslachtsnaam ‘Nepeta’ komt van de streek ‘Nepete’ in Etrurië, waar een kattenkruid veel zou voorkomen.

De Nederlandse naam ‘kattenkruid’ slaat op het gegeven dat katers door de lucht worden aangetrokken. Iets dat in vele landen is opgevallen, want ook daar keert in de naamgeving de kat steeds terug.

Van dichtbij blijkt grijs kattenkruid heel mooie, fijn getekende honingmerken in de bloemen te hebben. De plant is met een opmars bezig in Nederland en komt in het Zuiden en Westen regelmatig voor. In het Oosten van Nederland komt hij verspreid voor en hij ontbreekt nagenoeg in het Noorden. Het is een goede bijenplant.

Grijs kattenkruid ruikt sterk