Straatwalstro rukt op in Breda

Straatwalstro (Galium murale) is van oorsprong een mediterrane soort die de laatste jaren steeds vaker in ons land wordt gesignaleerd. Op de verspreidingskaart van Floron staan nu een twintigtal rode stippen van waarnemingen vanaf 1990. En slechts één van vóór 1990.

Het is een onaanzienlijk plantje dat wellicht regelmatig over het hoofd wordt gezien. Een lid van de plantenwerkgroep van de KNNV Breda ontdekte het plantje vorig jaar in de omgeving van het centrum van de stad. Een maandje geleden trof ik op een andere plek, eveneens in het centrum, een forse populatie aan. Zelfs meer dan 100 exemplaren. Vanaf mijn fiets gezien dacht ik aanvankelijk aan breukkruid. Zoals Grada Menting al opmerkte in haar bijdrage van 24 september 2017 is dit walstro een echte voegenvuller.

Straatwalstro is een voegenvuller

Zonder loep is er niet veel te zien aan straatwalstro. De gelige bloemetjes zijn minuscuul. Met enige moeite zijn er met het blote oog opvallend behaarde vruchtjes te zien.

Buiten haar natuurlijke verspreidingsgebied werd Galium muralis al aangetroffen in België, Engeland, Californië, Argentinië, Chili, Nieuw-Zeeland en Australië. Nog even en het is een wereldburger.

Uit onderzoek van Sipke Gonggrijp (‘de enthousiaste florist’) blijkt dat straatwalstro niet alleen een straatplant is maar ook een campingplant.