Zakgids Stoepplanten gepresenteerd

Begin dit jaar las u hier al over stoepplantjes en stoepplanten. Werkgroep Stadsplanten Breda en de Leidse Hortus waren op dat moment volop in de weer met de voorbereiding van een nieuw boek, op basis van een bestaand. Dat bestaande boek was de gids Stadsplanten van Breda uit 2013, het nieuwe is de Zakgids Stoepplanten.

Op vrijdag 16 april wordt de verschijning van de Zakgids gevierd met een online sciencecafé om 15.00 uur. Deelname is gratis, maar schrijf u in voor het noodzakelijke linkje.

Als bezoeker van deze website bent u vermoedelijk regelmatig met wilde planten in de weer. In uw hoofd zit meer of minder kennis van wat er zoal groeit of zou kunnen groeien. Daardoor ziet u andere dingen dan de volkomen leek. Die ziet hoogstens een beetje onkruid of groen, en nog waarschijnlijker: helemaal niets. De mens is van nature plantenblind; je hoofd filtert niet-relevante zaken automatisch weg. De tijger in het gras zien we, het gras zelf niet. Planten zien vraagt oefening. Je gaat het pas zien als je het door hebt, om met Johan Cruijff te spreken.

Speerdistel

Om die plantenblindheid te bestrijden én de tolerantie voor ‘spontaan groen’ te vergroten is het project stoepplantjes gestart. Het is bedoeld voor de echte beginner. Ikzelf ben dat niet helemaal meer, maar heel ver op weg ben ik ook niet. Daarom was ik woest enthousiast toen ik het boek Stadsplanten van Breda ontdekte. Begrijpelijke taal, goed verteerbare informatie, duidelijke foto’s. Een fijn boek voor de prille liefhebber. Maar ja, bijna uitverkocht – gretig hebben we de laatste exemplaren in een Bredase boekhandel aangeschaft en naar Leiden getransporteerd.

Dat we het boek tegenkwamen was aan deze website te danken. Al googelend vonden we deze rijke bron van informatie, wat leidde tot een afspraak met Aad van Diemen en later Erik van der Hoeven en Aat Rietveld. Breda is een fantastische stad maar niet iedereen heeft het geluk er te wonen. Veel mensen zullen net als tot voor kort ik het bestaan van deze gids gemist hebben, en nu was hij uitverkocht. Zonde en jammer! Lang verhaal kort, er is een waardige opvolger. De Zakgids Stoepplanten.

Grote weegbree

Er is verschil met het boek uit 2013. In de stad groeien veel meer planten dan alleen ‘stoepplanten’. Er zijn typische kadebewoners, er zijn waterplanten en tuinvlieders. Het Zakboek Stoepplanten is echt een nieuw boek: de niet-stoepplanten vielen af, de zeldzaamheden werden geschrapt, en het boek werd aangevuld met planten die er nog niet in stonden. Als je landelijk kijkt zijn andere soorten algemeen dan als je alleen naar de regio Breda kijkt; de Leidse Hortus had al een set van 52 plantjes gekozen, die moesten er in elk geval in om aan te sluiten bij de andere educatiematerialen (Kleurboek, stoepplantjesposter enzovoorts). Nu wilden we er 104, voor elke week twee of voor twee jaar één per week. Er werd gewikt en gewogen, welke wel welke niet; tekst werd gekuisd van lokale details en nog eens van voor tot achter nagelopen. De basis bleef de jarenlange ervaring van de groep uit Breda, die niet alleen van planten weet, maar ook van educatie. Houd het kort, gebruik geen jargon waar het zonder kan, zeg wat je bedoelt. Waar de tekst goed was is hij behouden, en dat was vaak het geval. De determinatiesleutel is een Leidse toevoeging: biologe Annemarie Broersma maakte zo’n sleutel voor de 52 stoepplantjes in de Minigids Stoepplanten, en breidde hem uit voor dit nieuwe boek. Een heel netwerk aan mensen droeg aan de Zakgids Stoepplanten bij. Honours studenten schreven, tekenden en lazen mee; vrijwilligers hielpen de tekst corrigeren. KNNV Uitgeverij en vormgeefster Elske Verharen maakten er een prachtboek van.

Kortom, schaf het boek aan via de uitgever.  Het officiële eerste exemplaar wordt tijdens het Science café uitgereikt maar het boek is nu al verkrijgbaar. Tijdens dat Science café kunt u meer verwachten: het Stoepplantjesproject is actief op het gebied van kunst, wetenschap, educatie, en vooral ter promotie van de botanie voor een nieuwe doelgroep van echte beginners. Die kunnen de kennis van meer ervaren wilde-plantenliefhebbers goed gebruiken. Fijn dus als u meeluistert en meepraat.

Meer over het stoepplantjesproject op: www.stoepplantjes.nl.

Stoepkrijten

Foto/illustratie credits: foto’s Simone Both, illustraties Nienke Beets.