De Gewone steenraket.

Ik had behoefte om de Gewone steenraket weer eens te zien. Klinkt vreemd misschien maar soms heb ik dat, de behoefte een plant te zien die ik al een tijdje heb gemist. De Gewone steenraket (Erysimum cheiranthoides) vond ik vroeger regelmatig op braakliggend bouwland. Helaas is dat de laatste tijd sterk in hoeveelheid afgenomen en daarom kom ik de plant waarschijnlijk niet zo veel meer tegen. Gelukkig wist ik nog een plek in Rijswijk waar ik hem het laatst had gevonden en jawel, hij stond er nog.

Collage Gewone steenraket

De Gewone steenraket heeft eigenlijk een niet erg passende naam. Je zou denken dat deze plant graag tussen de stenen leeft maar dat is niet zo. Je vind hem zelden tussen plaveisel. Ook is het geen Raket zoals de Brede en de Oosterse raket. Die laatsten zijn van het geslacht Sisymbrium. De Gewone steen raket is familie van de Muurbloem (Erysimum).

Als plant is de Gewone steenraket een heerlijk eenvoudige plant. De stengel die tussen de 20 en 60 cm hoog is is vaak maar beperkt tot niet vertakt. De bloemen zijn geel en aan de vier kroonblaadjes kan je zien dat hij tot de Kruisbloemigen behoort. De stengelbladeren zijn spits en staan schuin omhoog. Ze hebben 3- en 4- takkige, aangedrukte haren. De vruchten (hauwen) staan schuin, vaak iets geknikt omhoog waardoor hij de indruk wekt dat hij zijn spierballen een beetje wil laten zien.

Beharing van het blad.

In 2018 trof ik een plant aan in Rijswijk met nogal dikke vruchten die verder toch veel op de Gewone steenraket leek. Het bleek de Kleine muurbloem (Erysimum aureum) te zijn, een plant in dit blog beschreven door Ton Denters (14 april 2019). De plant is weggemaaid en daarna heb ik hem nooit meer gezien. Zo gaat dat met mooie vondsten door stadsfloristen.

De dikke vruchten van de Kleine muurbloem.

De Gewone steenraket wordt als vlinderplant genoemd op de website van de Vlinderstichting. De meeste insecten worden toch aangetrokken door een Steenraket die je bij het tuincentrum koop: Erysimum ‘Bowles Mauve’, een paars bloeiende halfheester.

Tenslotte heeft de Gewone steenraket nog twee “gezinsleden” in ons land, namelijk de Stijve steenraket en de Uitgespreide steenraket. Beide soorten heb ik nog nooit gezien, ze zijn dan ook zeer zeldzaam. Er bestaat ook nog de Witte steenraket maar die is van een andere familie (Conringia) en ook zeer zeldzaam.