Het Gewoon muursterretje

Op een oude muur rondom de vroegere vakschool voor meisjes in de stad Coevorden, vond ik het Gewoon muursterretje. Dit behoort tot de groep bladmossen en daarmee tot de plantenfamilie. Het is één van de meest algemeen voorkomende mossoorten in ons land. Het mos komt overigens niet alleen in Nederland voor maar ook in andere delen van de wereld.

Gewoon muursterretje

Bekijk het Gewoon muursterretje eens van dichtbij en je zult je verwonderen. De zachte piepkleine blaadjes die mooie kussentjes vormen, waar rood-groen kleurige vruchtsteeltjes van 1 a 2 centimeter uitsteken. Met aan de uiteinden van elk steeltje sporenkapseltjes. Sporenkapseltjes die zich al in de winter ontwikkelen. Het bijzondere aan de sporen is dat ze meer dan 16 jaar kiemkrachtig blijven. Klein maar beresterk! Het Gewoon muursterretje vind je al gauw in de stad, want hij groeit op allerlei soorten steen en beton: muurtjes, muren van gebouwen en huizen en op daken met pannen. Ook zie je ze op grafstenen. Het Gewoon muursterretje vind je vaak tezamen met het Gewoon muisjesmos.

Gewoon muisjesmos

Doordat het Gewoon muisjesmos doorschijnende glasharen heeft, krijgt het mos een grijzige kleur. Waarschijnlijk stamt de benaming van het mos daarvan af. Het verschil tussen Gewoon muisjesmos en het Muursterretje zit hem in de vruchtsteeltjes: deze zijn bij het Gewoon muisjemos niet zo lang als die van het Gewoon muursterretje. Let er maar eens op de volgende keer wanneer je groendonzige kussentjes tegenkomt in de stad.

Bron: Wikipedia