Zwanenbloem

Zwanenbloemen in de haven

Het kleine haventje van de stad Coevorden blijft mij verrassen. De vorm, kleur en naam van de plant die ik daar tegen kwam lijken zo uit een sprookje overgenomen te zijn. De sprookjesachtige plant die daar op dit moment groeit is de moerasplant met de naam: Zwanenbloem (Butomus umbellatus). Vooruit, misschien op een gedeelde eerste plaats met het Moeras-vergeet-mij-nietje (Myosotis palustris)

De plant werd enkele jaren terug al waargenomen in het haventje. Zelf zag hem dit jaar voor het eerst op deze plaats. In omringende kanalen en sloten zag ik hem al vaker. De Zwanenbloem is de enige soort in de Zwanenbloemenfamilie. De verklaring voor zijn naam is, zoals bij meer planten, uiteenlopend. Zo zou hij zijn naam te danken hebben aan de kleine stijlen en stampertjes die op de gebogen nek van een zwaan lijken maar ook dat hij graag groeit op plaatsen waar ook zwanen voorkomen en/of broeden.

Zwaan in haven Coevorden

Nu klopt het dat er in de haven zwanen voorkomen dus wat dat betreft kan dat waarheidsgetrouw zijn. De bloemen zijn lichtroze, soms roze tot donkerrood geaderd en lijken als een scherm op de dunne maar stevige stengel te staan. De stengels en bladeren ontspruiten uit een wortelstok en de stengels bevatten luchtkanalen die de wortels van lucht voorziet. De bladeren zijn stevig, smal en rechtopstaand. De plant kan 1.50 meter hoog worden. Hij groeit in ondiep, langzaam stromend, schoon en voedselrijk water en bloeit van juni tot september. Het liefst verkeert hij in water dat jaarlijks wordt opgeschoond, dit opschonen houdt zijn leefmilieu in stand. Maar de Zwanenbloemen in het haventje van Coevorden zijn zo beresterk, dat ze op sommige plaatsen dwars door de dikke plakkaten Grote waternavel heen groeien.

Zwanebloem en Grote waternavel

Naast de Zwanenbloem en de Grote waternavel groeit er in deze omgeving onder andere ook: Klein streepzaad, Moerasandoorn, Watermunt, Wolfspoot, Haagwinde, Goudgele honingklaver, Blauw glidkruid en de Witte waterlelie. Als je van varen houdt en een bootje bezit, kom gerust eens aan in het haventje van Coevorden. Een waar waterplantenparadijsje.

Zwanenbloem met Moeasandoor en Watermunt

 Bronnen:

  • Etymologiebank.nl
  • Wikipedia.org
  • Heukels
  • Waarneming.nl