Lang leve de herinrichting.

Stadsfloristen houden natuurlijk van stadsplanten, maar af en toe een bijzonderheid van buiten de stad kan hen natuurlijk niet versmaden. Een voorbeeld hiervan is de flora die we aantroffen op het vernieuwde Bogaardplein in Rijswijk.

Het vernieuwde Bogaardplein werd in 2021 geopend. Voor de herinrichting was het een saai, sterk versteend plein. Na de herinrichting was het plein flink vergroend. Op het plein werden heuveltjes aangebracht van één of ander granulaat en op die heuveltjes werd gras gezaaid en meerjarige planten geplant. Die planten waren tuinplanten dus niet direct interessant voor de stadsflorist.

Gelijk in 2021 kwam de eerste verassing: de Esdoornganzenvoet. Deze plant is zeldzaam in het rivierengebied en in de Hollandse duinstreek maar nu troffen we hem in ons eigen Rijswijk. Tot nu toe heeft de plant standgehouden ondanks de bestrijding van de “onkruiden” tussen de vaste planten.

De Esdoornganzenvoet

In 2022 kwam een nog grotere verassing: de Kalkraket. Voor die soort moet je eigenlijk naar Zuid-Limburg maar nu zagen we hem in de “heuvels” van Rijswijk. Daar werden de Rijswijkse plantenliefhebbers heel enthousiast van. Een Rijswijkse gemeenteambtenaar heeft de aannemer die daar het groenonderhoud doet gevraagd de plant te laten staan. Gelukkig vonden we dit jaar de Kalkraket ook weer.

De Kalkraket.

Dit jaar was de volgende verrassing: de Grote hardvrucht, een zeldzame plant uit het rivierengebied en Zuid-Limburg. Er werd één exemplaar gevonden waarvan de bloemen later afgeknipt werden en de de plant tenslotte door het groenonderhoud verwijderd werd. Spannend of hij volgend jaar nog terugkeert.

De afgeknipte Grote hardvrucht die toch weer ging bloeien.

Tussen al die bijzonderheden vonden nog meer leuke planten die wat minder zeldzaam zijn maar niet veel in Rijswijk worden gevonden. Dit zijn o.a. Akkerviooltje, Gewone duivenkervel, Rapunzelklokje, Sofiekruid en Hokjespeul.

We blijven regelmatig turen tussen de vaste planten op het plein in de hoop weer iets bijzonders te vinden. En gemeenten: trek nog eens een straat open!

PS. Natuurlijk heeft herinrichting ook zijn schaduwkanten, in Rijswijk gaat de herinrichting van straten vaak ten koste van de bomen.