Klein hoefblad

Klein hoefblad in de stad

Een van de eerste echte voorjaarsbloem is het Klein hoefblad (Tussilago farfara) . Bij zonnig weer staan de kleine gele bloempjes te stralen om vroege bijen en andere insecten te lokken. Als de plant erg vroeg bloeit, zonder insectenbezoek, dan kan toch bevruchting plaatsvinden door windbestuiving.

Klein hoefblad is een pionierplant en voelt zich het fijnst op omgewerkte plekken, ruigten, langs wegen, slootkanten en bermen, waar weinig andere begroeiing is. De planten hebben weinig last van luchtvervuiling en doen het daarom goed in stedelijke omgevingen.

Ze worden vaak over het hoofd gezien of de mensen denken dat het paardenbloemen zijn.  Met hun goudgele, samengestelde bloemen hebben ze wel iets weg van kleine paardenbloemen en niet zo verwonderlijk, want ze zijn familie van elkaar: de Composietenfamilie, ook wel Samengesteldbloemige genoemd.

Klein hoefblad in een vochtige omgeving

De Latijnse naam tussilago is afgeleid van tusis, wat hoesten betekent en agere voor verdrijven. De plant wordt al sinds de Griekse oudheid als hoestverdrijvend middel gebruikt en staat bekend als hoestplant.

Farfara betekent meeldrager, vanwege de spinragachtige witte beharing van de bloeistengels, die als eerste in het voorjaar verschijnen.

Na de bloei verschijnen de hoefvormige bladeren. De bloemen veranderen dan in pluizenbollen, zodat de plant zich door de wind kan laten verspreiden naar een ander geschikte groeiplaats.

Op 7 april 2019 schreef Joop de Wilde over dit onderwerp.