Klaverzuring roder in het stadse hitte-eiland

Gehoornde klaverzuring in Enschede – foto: Bas van Hulst-Kuiper

Ooit kwam in ons land één klaverzuringsoort voor: de witte (Oxalis acetosella). Maar dat is lang geleden. Diverse Klaverzuringen uit andere continenten verwilderen momenteel vanuit moestuin, siertuin, kuip of vensterbank. Zie onderstaande determinatietabel.

Wetenschappelijke
naam
Nederlandse
naam
OorsprongBovengrondse stengel, ondergrondse wortelknolBladkleur, aantal deelblaadjesBloemaantal en -kleur
O. acetosella  Witte klaverzuringInheemsBladloos, onopvallendGroen, 3Alleenstaand, wit/roze
O. articulataKnolklaverzuringZuid-AmerikaBladloos, dik en geleedGroen, 3Alleenstaand, purper/roze/wit
O. corniculataGehoornde klaverzuringAziëBebladerd, wortelend op knopen, onopvallendGroen of roodpaars, 3Verscheidene bijeen, geel
O. debilisStippelklaverzuringZuid-AmerikaBebladerd, opvallend, met ook kleinere broedbolletjesGroen, 3Verscheidene
bijeen, roze/purper
O. dilleniiKnobbelklaverzuringNoord-AmerikaBebladerd, niet wortelend op knopen, onopvallendGroen, 3Verscheidene
bijeen, geel
O. exilisKleine klaverzuringAustralië, Nieuw- Zeeland   
O. latifoliaBrede klaverzuringZuid-Amerika   
O. pes-capraeKnikkende klaverzuringZuid-Afrika   
O. purpureaBowie’s klaverzuringZuid-Afrika   
O. strictaStijve klaverzuringNoord-AmerikaBebladerd, niet wortelend op knopen, onopvallendGroen, 3Verscheidene bijeen, geel
O. tetraphyllaGeluksklaverMexicoBladloos,Groen, 4 
O. triangularisZuid-AmerikaZuid-AmerikaBladloos, onopvallend, geschubdPaars, 3Verscheidene
bijeen, bleekroze

Veruit de bekendste soort uit bovenstaande tabel is Gehoornde klaverzuring (O. corniculata). Sommige individuen van deze klaverzuring hebben groen blad. Van anderen is het blad roodpaars gekleurd. Een Japans onderzoeksteam ontdekte met behulp van microscopie dat bladkleur bepaald wordt door pigmenten in de epidermiscellen. Hoe meer van die pigmenten (anthocyaninen) in het blad zitten, hoe roder de bladkleur.

Dwarsdoorsneden van groen (boven) en rood (onder) blad van Oxalis corniculata – foto: Yuja Fukano

Hetzelfde team ontdekte ook dat de hoeveelheid bladpigmenten genetisch bepaald wordt. Bladkleur blijkt dus niets te maken te hebben met de leeftijd van het blad, of samenstelling van de bodem. Mutaties in verschillenden genen in het DNA, dat codeert voor aanmaak van deze pigmenten, blijken verantwoordelijk voor de bladkleur van gehoornde klaverzuring. Met experimenten in klimaatcellen ontdekten de onderzoekers dat deze pigmenten het blad beschermen tegen licht- en droogtestress. Een blad vol anthocyaninen raakt minder snel beschadigd bij een overmaat aan UV-straling en droogte. Gewapend met de nieuw opgedane kennis bekeken de onderzoekers foto’s van gehoornde klaverzuringen op het natuurplatform iNaturalist. Ze vonden een correlatie tussen de mate van verstedelijking en bladkleur. Hoe meer asfalt en beton op de foto rond een plantje, hoe hoger het percentage stijve klaverzuringen met rode bladkleur.

Verspreiding kleuren

Locaties van 9561 foto’s van gehoornde klaverzuring op iNaturalist (links) en verdeling van bladkleur op die foto’s over groene, halfgroene en versteende omgeving (rechts) – afbeelding: Science Advances

Het stadse hitte-eiland is een uitdagende leefomgeving. Er is weinig beschutting tegen UV-straling, en de kans op uitdroging is hoog. Gehoornde klaverzuring kan hier overleven dankzij selectie op mutaties, die coderen voor de aanmaak van pigmenten in het blad. Deze beschermen de plant tegen overmatige zonnebrand en droogte.