Brede wespenorchis

Brede wespenorchis in bloei

De eerste keer dat ik een orchidee in het wild zag, was ik wat teleurgesteld. Ik was die grote, potsierlijke kamerplanten gewend en bij de wilde versie waren de bloempjes klein en soms zelfs onopvallend om te zien. Maar naarmate ik de bloemetjes van dichtbij bekeek, zag ik de schoonheid van die ‘juweeltjes’.

De meeste wilde orchideeën in Nederland stellen nogal eisen aan hun groeiplaats. Dat is met de Brede wespenorchis (Epipactus helleborine) niet het geval: deze orchideeënsoort is niet vies van de stad. Ik heb orchideetjes ontdekt in mijn eigen kleine stadtuintje, tussen het grind in achterpaden en in bermen langs stadsparken.

In de bermen vallen de grote groene bladeren, die langs de steel staan, niet zo op tussen het andere onkruid.

De plant bloeit in de zomer. Hoewel de bloemen van een afstand niet zo opvallen, zijn ze van van dichtbij bijzonder prachtig met delicate zachte tinten. De bloemen vormen een losse aar met naar één kant hangende bloemen. Ze lijken op het eerste gezicht wel op lipbloemen met een duidelijke boven- en onderlip. De onderlip is als een drinkbakje, waarin een honingvoorraad bevindt. Dit lokt voornamelijk wespen die zo voor de bestuiving zorgen.

Tegenwoordig worden de bermen in Rotterdam gefaseerd gemaaid. Hierdoor krijgen planten en insecten de kans zich uit te zaaien en voort te planten. Daarvan profiteert onder andere de Brede wespenorchis van, zodat er meer van die ‘natuurpareltjes’ verschijnen in de stad.