Kosmopolitische kogels

Kosmopolitische kogels

Voor mensen die van verre reizen houden is het zoeken naar stadsplanten een welkome hobby. Vaak beland je, al of niet gepland, in een stedelijke omgeving. Op busstations, treinstations en vliegvelden is genoeg te vinden. Maar ook lopend op weg van je hotel naar een museum, naar een restaurant of naar een stadion gaat er een hele nieuwe plantenwereld voor je open. Een voordeel voor stadsplanten in de Derde Wereld is dat de steden vaak minder goed onderhouden worden. De planten op naam brengen is niet altijd mogelijk. Flora’s ontbreken vaak. Het is daarom wel fijn dat er kosmopolieten zijn. Die maken dat je je toch niet helemaal verloren voelt. Bekende voorbeelden zijn fijnstralen, amarant-soorten, knopkruid (kaal en behaard), straatgras, enz.

Een goed herkenbare is de kogelduizendknoop (Persicaria capitata). De elliptisch tot eironde bladeren hebben een opvallende donkere V-vormige vlek.  In Nederland is deze uit Centraal- en Zuidoost-Azië afkomstige plant vooral in de randstad aangetroffen. Drie jaar geleden ontdekten we in Breda de eerste kogelduizendknoop. Als de plant eenmaal op je netvlies zit dan begint hij op allerlei plaatsen op te vallen. In Antwerpen en in Lissabon kwam ik hem ook tegen. En toen ook verder van huis: Bogota (Colombia) en Fianarantsoa (Madagaskar).

kogelduizendknoop in Fianarantsoa

Kogelduizendknoop wordt veel verkocht als tuinplant en als bewoner van ‘hanging baskets’. Vanuit tuinen en plantenbakken gaat hij de straat op door zaden uit te strooien en door het maken van uitlopers. Tussen de stenen voelt hij zich prima thuis.

Intussen wordt dit mooie plantje op de meest uiteenlopende plekken op onze aardbol aangetroffen: België, Groot-Brittannië, Australië, Nieuw-Zeeland, La Réunion, Nieuw Caledonië, Zuid-Afrika, Zimbabwe, Verenigde Staten, El Salvador, Costa Rica, Argentina, Brazilië, Hawaï en Japan.

kogelduizendknoop in Antwerpen

‘Persicaria’ wil zeggen dat de bladeren de vorm hebben van het blad van een perzik en ‘capitata’ betekent ‘vorm van een hoofd’. Dat laatste slaat op de vorm van de bloeiwijze.

In China schijnt de plant gebruikt te worden om problemen met de urinewegen op te lossen.

Er is een verwante soort, Persicaria nepalensis, die hetzelfde gedrag begint te vertonen. Bij onze zuiderburen worden in het plaatsje Averbode pogingen gedaan om deze soort binnen de perken te houden. Zie: http://alienplantsbelgium.be/content/persicaria-nepalensis.

kogelduizendknoop in Lissabon
kogelduizendknoop in Bogota