Tuinvlieder

Iedereen heeft dat wel eens, je ziet wat nieuws: een anders vormgegeven huisnummer, een designvaas, een vreemde plant, en de volgende dag ziet je het ding overal. Zo ook met de voorjaarsganzerik die we met de plantenwerkgroep in een straat in Ulvenhout vonden. Nieuw voor Breda!  De volgende dag vond ik in het naastgelegen Bavel een hele stoep vol met voorjaarsganzerik (Potentilla tabernaemontani). Ook daar blijkt het een tuinvlieder, want volop aanwezig in de tuin ernaast. Overigens gedraagt de plant zich als een echte stadsplant, want wurmt zich tussen voeg van tegels en stoepband, zoals op de foto te zien valt.

Voorjaarsganzerik wurmt zich tussen voegen

Voorjaarsganzerik is geen algemene plant in Nederland. Hij komt voor in de duinen, langs de rivieren en in Zuid-Limburg.

De geslachtsnaam ‘Potenttilla’ betekent ‘krachtig’ vanwege de medicinale werking.  De soortaanduiding ’tabernaemontani’ is de, waarschijnlijk half foutief, gelatiniseerde naam van de Duitse kruidendokter en arts Jakob Theodor von Bergzaben (1522?-1590). De Nederlandse naam ‘ganzerik’ slaat op het feit de plant voer voor ganzen was.

Voorjaarsganzerik als echte stadsplant