Een ongewenste vreemdeling

 

De naam ‘Alsemambrosia’ klinkt mij sprookjesachtig in de oren. En ook wel lieflijk. ‘Ambrosia’ is het Griekse woord voor voedsel voor de goden, waardoor ze eeuwig leven. In werkelijkheid blijkt het echter een gemene heks te zijn die met het verstrooien van een onschuldig uitziend poeder een deel van de mensheid in het ongeluk stort. Het stuifmeel geeft heftige hooikoortsreacties. De plant produceert ook niet zo’n beetje stuifmeel: tot 1 miljard korrels per plant! De plant scheidt coronopiline uit. Deze stof is de oorzaak van de allergie, maar heeft voor de producent het nuttig effect dat het de groei van andere soorten planten belemmert. Een manier van chemische oorlogsvoering.

Ambrosia artemisiifolia is een eenjarige plant uit de composietenfamilie die afkomstig is uit Noord-Amerika en wordt beschouwd als een invasieve exoot. De plant komt vooral voor op zonnige, open plekken op opengewerkte grond. Je vindt hem vooral op braakliggende grond, open plekken langs bermen, in akkers, op ruderale plaatsen en op industrie- en haventerreinen. Omdat de plant niet vorstbestendig is hij na een jaar meestal weer verdwenen. Voor kieming moet de bodem eerst losgemaakt worden. De zaden blijven  zeker 40 jaar kiemkrachtig.

De plant is in de meeste gevallen in Europa terecht gekomen door de aanvoer van kippen- en vogelvoer. Tuinen met veel vetbollen kunnen zomaar vol gaan staan met Alsemambrosia. Vanaf de eeuwwisseling is het aantal waarnemingen van Alsemambrosia enorm toegenomen. De verwachting is dat de plant zich verder in Nederland zal vestigen en verspreiden. Daarom startte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, nu vooral bekend van de eierkwestie, in 2011 een campagne voor de bestrijding van Alsemambrosia. Zie www.ambrosiavrij.nu

De gemeente Breda weet ook van aanpakken

In een aantal Europese landen is het inmiddels bij wet verboden voer te importeren indien daaruit niet de zaden van de Alsemambrosia zijn verwijderd. Soms is het zelfs verboden de plant in de tuin te hebben en is het voorgeschreven om deze te verwijderen. Hierbij wordt aangeraden bij het verwijderen handschoenen aan te trekken en het loof niet te deponeren in de gft-container maar in de vuilcontainer, zodat het verbrand wordt.