Zure klavertjes

Klaverzuring is er in het wit en komt wild in vochtige bossen voor. Je hebt er ook geelbloeiende van en die groeien inmiddels zo’n beetje overal. De kleine kruipende geelbloeiende klaverzuring is Gehoornde klaverzuring en zelfs daarvan zijn er twee types. De meest bekende is het type met donker, roodachtig blad. De wetenschappelijke naam daarvan luidt Oxalis corniculata var. atropurpurea.

Veel tuinliefhebbers zullen Gehoornde klaverzuring kennen en allicht ook verfoeien. Het is praktisch onuitroeibaar. Je krijgt het kleine plantje nauwelijks uitgetrokken en als je even niet oplet springen de zaadjes van het plantje in het rond. Klaverzuring heeft een zelfde mechanisme in de vruchten als springzaad. Een lichte aanraking en de rijpe zaadjes worden weggeslingerd. In open grond en tussen de straattegels kunnen deze klaverzurinkjes vervolgens uitgebreide tapijten vormen. De kruipende plantjes lopen ook op elk knoopje uit, ook al ontdoe je het van alle blaadjes en bijna alle worteltjes. Je zou er verzuurd van kunnen worden!

Gehoornde klaverzuring ,hier de variatie corniculata, is een kruipend plantje met vaak geknikte vruchtstelen

Het tweede type van Gehoornde klaverzuring (Oxalis corniculata var. corniculata) heeft gewoon groen blad. Het is dan wat moeilijker te onderscheiden van de meestal rechtopstaand groeiende Stijve klaverzuring, maar je kun er wat zekerder van worden door te kijken naar de aanwezigheid van vliezige steunblaadjes. Bij Stijve klaverzuring ontbreken die. Ook zitten er bij Gehoornde klaverzuring vaak knikken in de vruchtstelen, bij Stijve staan de vruchtstelen rechtop.

Er is ook een ,behalve de kleur van het blad, ander opvallend en mooi onderscheid tussen de twee typen van Gehoornde klaverzuring. Het type met de donkere, roodachtige blaadjes heeft in de bloem een mooi oranje-rood bandje. Dat ontbreekt bij het groene type.

Bij de variatie atropurpurea zit er een oranje-rood bandje in de bloem

Geïntrigeerd door deze verschillen zijn beide typen genetisch onderzocht en is het goed mogelijk dat we binnenkort van twee aparte soorten kunnen spreken. Behalve de plant willen bestrijden is de inspanning die je kunt doen om te weten welk type er in je tuin, straat, dorp, stad staat ook een genoeglijke bezigheid. En vind je beide types ? Mogelijk wordt je waarneming van een daarvan later nog eens beloond met een gratis extra soort!