Maori rukt op

Voor het inventariseren van bijen kwam ik twee jaar geleden voor het eerst op de begraafplaats Zuylen in Breda. De bedrijfsleider aldaar was een experiment begonnen om de begraafplaats ecologisch te verbeteren. Gif spuiten tegen onkruid ging in de ban en er werden massaal bloemenmengsels ingezaaid. Type ‘carnaval’, maar toch. Het inventariseren van bijen was bedoeld als ondersteuning van dit experiment. Komen er daadwerkelijk meer bijen en vlinders? Tijdens de bijenexpedities viel het me op dat op sommige plekken allerlei planten aan het verwilderen waren. Dat leverde diverse nieuwe planten voor Breda op. Maar het ging wat hap-snap.

bloem tonen
Het bloemetje is piepklein

Dit jaar ben ik met collega Erik van der Hoeven begonnen de kerkhoven in Breda systematisch te verkennen. Ook al als corona-uitwijking en afwijking, hoor ik u denken. Een recente vondst op nota bene twee kerkhoven is een bodembedekker met de naam Muehlenbeckia complexa. De plant is afkomstig uit de bergen van Nieuw-Zeeland. Vanwege deze herkomst heeft een kweker zijn ‘veredelde’ vorm ‘Maori’ genoemd. De plant is eigenlijk een dwergstruikje en als Nederlandse naam kun je aansluitend denken aan: Maoristruikje. Ik doe maar een gooi.

habitus tonen
Muehlenbeckia aan de rand van een graf

Het struikje behoort tot de duizendknoopfamile. Dat zou je op het eerste gezicht niet zeggen, maar als je het eenmaal ziet, krijg je het door. Die kleine bloemen, dat blad en ja hoor, er is ook een tuitje onder de bladaanhechting.

blad tonen
Het blad is klein, glimmend en dik

Muehlenbeckia  is vernoemd naar botanicus en arts G.H.E. Muehlenbeck uit de Elzas (1798-1845). complexa = omgeven, omvatten. Mogelijk is deze naam gekozen vanwege het klimmende en overheersende karakter van de plant. Met dank aan Rutger Barendse voor deze verklaring. https://waarneming.nl/species/119891/

Referenties