Stadsplanten leiden tot lintjes

Burgemmester Depla Breda, geflankeerd door Erik en Aad

Op vrijdag 26 april gaan Erik van der Hoeven en Aad van Diemen om 10.00 uur in de ochtend naar boekhandel Van Kemenade & Hollaers om daar een boekpresentatie te geven van ‘Stad & Plant’. Het onvolprezen boek over stadsplanten, dat onder hun redactie is verschenen in 2022.

Het tijdstip is wat ongebruikelijk. Het wordt vreemder als het aantal bezoekers almaar toe blijft nemen, totdat de gehele boekhandel volstaat, alle stoelen zijn bezet. Meer dan 80 personen zijn binnen. Erik merkt op: ‘ Hebben we zoveel plantenliefhebbers in Breda? Aad, er klopt iets niet’.

Dan begint hij toch maar aan de lezing: het is 10 uur. Na vijf minuten ontstaat er gedrang bij de ingang en door een haag van toeschouwers wringt zich een man met een ketting om. Burgemeester Depla. Dan weten wij genoeg. Het gaat regenen: lintjes. In ons geval twee in één klap. Erik stribbelt futiel tegen de burgemeester over het behagen van de koning, waarop Depla antwoordt dat hij kan weigeren. Dat hoeft nou ook weer niet, blijkt.

De lezing gaat toch door

Wij en het publiek krijgen vervolgens tamelijk lange opsommingen te horen over onze verdiensten die ertoe hebben geleid dat er onderscheidingen aan ons worden uitgereikt.

Een belangrijk deel van de redenen tot honorering betreft onze aandacht voor stadsplanten in woord en daad. ‘Stadsplanten van Breda’ wordt genoemd en ‘Stad en Plant’, alsmede de website Stadsplanten. nl . Nadat wij de versierselen opgespeld hebben gekregen, wordt alsnog de lezing gehouden, hoewel daar niemand meer op had gerekend. De boekhandel heeft behoorlijk wat exemplaren van ‘Stad en Plant’ ingeslagen, maar raakt toch uitverkocht.

Dit brengt ons tot het volgende advies aan onze medeauteurs: ga naar je plaatselijke boekhandel en vraag of je daar een lezing mag houden over stadsplanten. Je loopt dan wel het risico een lintje te krijgen, maar in ieder geval stimuleer je de verkoop van ‘Stad en Plant’.

Erik van der Hoeven & Aad van Diemen

Eind goed, al goed