Sleedoorn – Een overdaad aan bloemen in het vroege voorjaar

Halverwege maart zijn er een aantal bomen en struiken die als het ware lijken te ontploffen. Nog geen blad te zien maar een overdaad aan prachtige witte bloemen, Er zijn geen stam, takken of twijgen meer te onderscheiden. Wat het oog ziet is een blikvullende overdaad aan witte bloemen. Het gaat om bomen en struiken uit de rozenfamilie: Prunus, Vogelkers, Amerikaanse vogelkers, Zoete kers en Sleedoorn.

De struiken van de Sleedoorn bieden een overdaad aan bloemen terwijl het blad nog niet ontwikkeld is.

Het gaat om bomen en struiken die vruchten hebben die wij vaak pruimen noemen. In deze bijdrage van Stadsplanten in Nederland (Amersfoort) aandacht voor de Sleedoorn.
De sleedoornstruik kan wel zes meter hoog worden. “Slee” is een oud woord voor pruim, Zoals Wikipedia aangeeft is het woord terug te vinden in het sterk alcoholische drankje slivovitsj (pruimenjenever). De toevoeging “doorn” duidt op de oudere zijtakken die uitlopen in een doorn.

De Sleedoorn is de eerste “witbloeiende” struik na de winter. De struik voelt zich vooral thuis aan de rand van bossen, en hagen. De rijke bloei, zo vroeg in het voorjaar, is bijzonder aantrekkelijk voor de honingbij. Vooral op windstille dagen vangt het menselijk oor rond de Sleedoorn een overdaad van gezoem op. Veroorzaakt door de honderden honingbijen die zo vroeg in het voorjaar in de bloemen van de Sleedoorn een rijke voedselbron vinden.

De vruchtzetting van de Sleedoorn resulteert in de zomer tot kleine, blauwe pruimpjes. Het gaat om zure, wrange vruchten met een hoog vitamine-C-gehalte die zijn pas eetbaar zijn na lang koken en toevoeging van veel suiker. Een andere methode is om de natuur zijn werk te laten doen. De pruimpjes worden genietbaar als in de winter de vorst over de vruchten is gegaan. Hoe meer vorst hoe eetbaarder de vrucht wordt.

Er bestaat een hechte relatie tussen de Sleedoorn en een bepaalde vlindersoort: de Sleedoornpage. De Sleedoorn is een zogenaamde waardplant voor de Sleedoornpage. Een waardplant is de ideale, of noodzakelijke gastheer voor een bepaald insect. De in Nederland zeldzame Sleedoornpage  zet zijn eitjes bij voorkeur af op de Sleedoorn. Door de afdeling Ecologie van de gemeente Amersfoort is over een reeks van jaren onderzoek gedaan naar de afzettingen van eitjes van de Sleedoornpage op sleedoornstruiken. In 2014 werden vijf eitjes gevonden. In de navolgende jaren geen.

De plaats waar de Sleedoornpage bij voorkeur haar eitjes afzet

 

Op de pagina’s Stadsplanten van Amersfoort proberen wij vooral aandacht te geven aan planten die algemeen voorkomen in een bepaalde tijd van het jaar. Dat geeft de grootste kans dat de beschreven plant eenvoudig op dat moment gevonden kan worden in de eigen omgeving. Daarnaast melden wij uiteraard ook vondsten van bijzondere, zeldzame planten.