Oranje Havikskruid

Nu oranje niet meer meedoet met de Europese kampioenschappen zetten we het oranje in de natuur even in het zonnetje. Onlangs kwam ik hem voor het eerst tegen: Oranje havikskruid (Pilosella aurantiaca). De diep oranje tot rode kleur van de bloemen viel direct op toen ik hun hoofdjes boven het hoge gras uit zag steken. Het was in een natuurgebied, maar nog geen week later kwam ik ze ook tegen in de stad. De grote stad Coevorden! Ik vond ze in de berm langs een sloot en even later ook in het hoge gras langs het kanaal. Waarschijnlijk ooit ontsnapt met afval uit tuinen en nu ook in het wild te vinden. Oranje havikskruid komt uit de composietenfamilie, ook wel de samengesteldbloemigen genaamd. De familie bestaat uit 20.000-25.000 soorten, ik zal je de stamboom van deze familie besparen.

Niet te missen , de oranje bloemen van het Oranje havikskruid in het hoge gras

Niet alleen de kleur valt op maar ook de vorm: de lange behaarde stengel van ongeveer 30-60 cm hoog, die uit het bladrozet komt, heeft aan het uiteinde meer bloemen die tot ongeveer september bloeien. Ook het blad is geheel behaard, de boven- en onderkant van het blad hebben dezelfde kleur. Als de bloem uitgebloeid is en indroogt, verkleurt hij van oranje naar purper.

De behaarde rozetbladeren en steel

De bloemen krijgen regelmatig bezoek van vlinders zoals de kleine vos, de kleine parelmoervlinder en het morgenrood. Toevallig zijn deze drie ook oranje van kleur, dus dat wordt goed zoeken.

Kleine parelmoervlinder (foto A. van Diemen)
Bovenaanzicht van de steel, bloemknopjes en en bloemhoofdjes