Verrassende Vlissingse achterpaden
Sinds 1 november 2011 zijn zogenaamde achterpaden ook mijn geliefd domein. Achterpaden liggen tussen huizenblokken, geven toegang tot achtertuinen en worden meestal begrensd door schuurtjes, schuttingen en hagen.
Op die dag zag ik een walhalla aan varens in een wijk in Vlissingen. Op muren van schuurtjes groeiden behalve bekende soorten zoals: Mannetjesvaren, Muurvaren,Steenbreekvaren, Tongvaren, Eikvaren ook een vreemd varentje. Eentje die ik in Limburg in Eckelrade was gaan bekijken. De Schubvaren met zijn zigzaggend uitziend blad. Ik telde vijf exemplaren. Dit zijn voor zover bekend de eerste en enige Schubvarens van Zeeland.
De zeldzame en tot voor kort beschermde, Schubvaren is van nature een rotsplant. Bij gebrek aan rotsen zijn muren een goed alternatief.
Tot mijn schrik zag ik in augustus 2016 deze Schubvarens er verlept bijhangen. Er was al een tijd geen drup regen gevallen en dit hield nog een tijd aan. Zo af en toe ben ik deze, toch wel erg zeldzame varens, water gaan geven. Totdat ik het volgende las.
Schubvaren groeit op zonnige plekken en wortelt in de spleten van kalkhoudende rotsen en muren. Op zulke plekken heeft zij regelmatig gebrek aan vocht. Bij vochtgebrek krullen de bladranden naar binnen en zien de planten er bruin en verschrompeld uit. Men vreest dan het ergste voor de overlevingskans van zulke planten, maar ze zijn goed aangepast aan extreme standplaatsen en na een regenbuitje staan ze er weer fris en groen bij. Bron: Nature today Bericht uitgegeven door FLORON (@ Egbert de Boer en Bart Hendrikx
Nu maar hopen dat ze bijtrekken!