Boompjes

Elk jaar gebeurt er in de meimaand iets dat niemand doorheeft. En juist in de tijd dat iedereen weer buiten in de tuin gaat klussen. De hogedrukspuit wordt weer van stal gehaald en alle voegen worden met een straal water van 380 liter per uur en met een kracht van 120 bar schoongespoten. Zonde! Want juist in deze maand begint de Veldereprijs (Veronica arvensis) te bloeien, in elk denkbare voeg of hoekje waar iets zou kunnen groeien. Eerst vormt zich een soort boompje met groene blaadjes. En als bonus krijgen deze boompjes aan de top een fel  blauw bloemetje. Alleen goed te zien als je door de knieën gaat. Want anders is er niets noemenswaardigs te zien. En juist die moeite doen deze ijverige schoonmakers niet. Daarom zien zij alleen een groen onkruidje tussen hun net gekochte superstrakke tuintegels. Ook de medewerkers van de gemeente met hun maaimachines om goed bij de paaltjes, lantarenpalen e.d. te kunnen, ontzien dit plantje niet. Jammer!

Veldereprijs groeit als een kleine boom.

Veldereprijs is een van de vele ereprijzen waarvan je in de stad ook kunt zien: Draadereprijs, Gewone ereprijs, Tijmereprijs en soms een typische stadsplant als zoals Aarereprijs.

Het woord ‘veld’ in Veldereprijs doet vermoeden dat dit plantje alleen midden in het veld te vinden is. Hier klopt natuurlijk niks van. Een betere naam zou zoiets als Vroege ereprijs kunnen zijn. Het woord ereprijs is ontleend aan Duits Ehrenpreis ‘ereprijs’ [15e eeuw], een samenstelling van Ehre ‘eer’  en een afleiding van preisen ‘prijzen, loven’. Geneeskrachtige planten als de ereprijs worden vaak geroemd om hun werking.

Maar ondanks, dat dit voor beginnende floristen een geslacht is dat vele soorten kent en dus verwarrend kan zijn, is dit juist zo’n leuk plantje. Het groeit waarschijnlijk naast de voordeur.