Chinezen op de stoep

Onlangs vond ik in Rijswijk, tijdens een wandeling door de wijk waarin ik woon, een plant aan die ik niet direct herkende. Hij groeide op de stoep maar duidelijk was dat deze plant een tuinontsnappeling was. Op dat soort momenten maak ik foto’s die ik later upload naar waarneming.nl. Daar werd de plant echter niet goed herkend. Wel herkend werd de plant door PlantNet, een app die ik wel vaker gebruik voor tuinontsnappelingen. PlantNet kwam met de naam Chinese bieslook of Allium tuberosum. En na enig verder speurwerk bleek de naam te kloppen. Er was wel een klein probleempje, de plant wordt ook Allium ramosum genoemd. Het is mij onduidelijk of het hier gaat om verschillende soorten of ondersoorten. Ik beperk me daarom maar tot de Nederlandse naam.

Chinese bieslook op de stoep

Chinese bieslook wordt op verschillende plekken in het land gevonden en vaak ook in de stad. Ik vroeg mij dan ook af of de plant in de Stadsflora van Ton Denters zou staan. Dat was niet het geval. Dat leverde bij mij twijfel op of we hier wel te maken hebben met een stadsplant. Via twitter legde ik de vraag aan Ton voor die enthousiast reageerde dat de plant gekwalificeerd is om opgenomen te worden in de Stadsflora. Dat stelde gerust, ik kon de plant hier als toekomstige stadsplant bespreken.

Tenslotte wat weetjes over Chinese bieslook. Het is een plant uit de lookfamilie en dus familie van ui, prei en knoflook. Hij wordt wel in moestuinen gekweekt en in Oost-Azië wordt hij als groente gegeten. De plant is te vinden op zonnige, hooguit iets beschaduwde, droge tot vochtige, goed doorlatende, vaak ruderale en stenige zand-, leem- en kleibodems. Hij groeit op de steppen in het gebied van herkomst. Chinese bieslook schijnt veel door allerlei insecten te worden bevlogen.

chinese bieslook bloemen
bloemen en vruchten.

Bij het doorkijken van mijn foto’s vond ik foto’s uit 2015 van Chinese bieslook. Ik had ze vlak bij mijn toenmalige woning in Den Haag langs de muur gevonden en gemeld bij waarneming.nl. De waarneming is zowel onder Allium tuberosum als onder Allium ramosum te vinden. Dit is eveneens het geval in de Verspreidingsatlas van FLORON.

de Haagse Chinese Bieslook uit 2015

P.S. A. tuberosum of A. ramosum ? Naar aanleiding van de vraag van Peter Hegi is er heen en weer gepingpongd tussen Peter Hegi, de eindredacteur en Niels Eimers met als resultaat dat ook in de Alliumtabel op waarneming.nl beide soorten zijn samengevoegd onder A. ramosum. Dit is conform de laatste Heukels.