Gewoon langbaardgras

Gewoon langbaardgras op het Pothoofd van Deventer

Een bericht over Baardgras is al eens geschreven door Willemien Troelstra. Leuk om dit nog eens te lezen. De soort van deze keer is echter een ander baardgras, te weten Gewoon langbaardgras (Vulpia myuros), ofwel iets met een lange baard en iets waarover nog niet is geschreven en wat toch heel algemeen is. Deze soort heeft overigens niets te maken met Baardgras. Dat is een ander geslacht en lijkt er in de verste verte niet op.

Herkenning

Grassen kunnen een uitdaging vormen voor een florist. Zeker als het wat kleinere grassen zijn zoals de struisgrassen waar de details wel erg klein zijn. Gewoon langbaardgras is redelijk gemakkelijk te herkennen. De groeiwijze alleen al maakt het makkelijk om bij de langbaardgrassen uit te komen. Dan wordt het vooral een uitdaging in het duingebied waar je vijf soorten kunt tegenkomen. In stedelijk gebied en de rest van het land is er een kans dat je naast Gewoon langbaardgras ook Eekhoorngras (Vulpia bromoides) tegen kunt komen. Verschil zit o.a. in de rechtstaande habitus, de lengte van de bloeiwijze (tot 10 cm) en het drienervige onderste kelkkafje van Eekhoorngras. Maar meest opvallend is dat de bovenste bladschede van Eekhoorngras ver beneden de bloeiwijze is.
Ofwel … een langbaardgras met de kenmerken; overhangend, bloeiwijze tot 30 cm lang en vooral de bovenste bladschede die het onderste deel van boeiwijze omvatten is Gewoon langbaardgras. De volgende foto’s laten een aantal van die kenmerken zien.

Bloeiwijze Gewoon langbaardgras
Gewoon langbaardgras: bovenste schede omsluit onderste aren.
Polvormige groeiwijze van Gewoon langbaardgras

Verspreiding

Eigenlijk gaat het bijzonder goed met Gewoon langbaardgras. Zo’n 125 jaar geleden was er van een grote verspreiding absoluut geen sprake. Sterker nog, Gewoon langbaaard gras was slechts van een aantal plaatsen in Nederland bekent. Vanuit Zuid-Europa heeft de soort zich in de afgelopen anderhalve eeuw naar het noorden verspreid. Vooral vanaf 1975 gaat de verspreiding met grote snelheid over Nederland. De datumschuif aan de linkerkant van het kaartje in de verspreidingsatlas laat dit mooi zien.

Deel 2 van de atlas van de Nederlandse flora uit 1985 beschrijft Gewoon langbaardgras als ‘de succesvolste onder de typische spoorwegplanten, waarbij een zekere resistentie tegen bespuitingen stellig zal hebben bijgedragen aan de versnelde verspreiding’.

Bronnen

  • Verspreidingsatlas
  • Stadsflora van de Lage landen, Ton Denters, 2020
  • Atlas van de Nederlandse Flora 2, blz 318, 1985