Bont perzikkruid

Blad van bont perzikkruid

Op mijn wekelijkse tocht naar het afhaaladres van de biologische groente, neem ik een binnendoortje over een niet-bestraat pad. Tot mijn verrassing zag ik daar begin oktober een onbekende forse plant in de berm staan. Het lijkt wel perzikkruid, maar dan met reuzebladen, dacht ik. Via waarneming.nl kom ik er snel achter dat het om Persicaria microcephala gaat. Het is een plant afkomstig uit de Himalaya en Zuid- en Centraal-China. Op dit moment zijn rond de 30 waarnemingen in Nederland, verspreid over het hele land.

Mijn plant staat te bloeien in oktober met leuke witte bloemen. Volgens de wetenschappelijke soortaanduiding ‘microcephala’ zou dat kleinhoofdig moeten zijn. Wellicht klein in verhouding tot het forse blad, maar voor het perzikkruid dat wij kennen, is het een flink hoofd en een grote bloem.

De plant heeft nog geen officiële Nederlandse naam en zelfs kwekers komen niet verder dan ‘duizendknoop’. Dan er zelf maar één bedacht. Eerst vond ik grootbladig perzikkruid passend, maar bedacht dat er nogal wat grootbladige duizendknopen bestaan. Het bonte karakter van blad springt direct in het oog en bont perzikkruid lijkt gepast. Blijkbaar hebben Engelse kwekers de plant als eerste commercieel interessant ontdekt en ook een donkerbladige variant ‘Red dragon’ gekweekt. Deze heeft zelfs een prijs gewonnen van de Royal Horticultural Society‘s Award of Garden Merit.[3]

Bont perkkruid in berm

Het is mij niet bekend hoe de plant op dat binnenweggetje terecht is gekomen. Wel is duidelijk dat hij wortelt op de knopen en zich zo makkelijk kan uitbreiden. Kwekers melden ook uitzaaien. Hij doet het prima in halfschaduw en bij mij staan een paar stekken in de tuin.