Groenblijver in de winter

Aan het einde van de zomer is er een levendig gezoem te horen wanneer wespen de bloempjes van de klimop bezoeken. In de winter zijn de bloemen uitgebloeid en zijn er bessen ontstaan. Eerst zijn de kleine besjes nog groen, later kleuren ze blauwzwart en dan zijn ze geschikt om op te eten door vogels, zoals lijsters, spreeuwen en duiven. Vogels eten deze bessen pas als andere, smakelijkere bessen schaarser zijn. De zaden worden zo verspreid over een grote afstand.
Hoewel de klimop bessen produceert, is ze niet alleen afhankelijk van vogels voor voortplanting. De plant kan zich namelijk ook vegetatief voortplanten door middel van wortels op de knopen. Met hechtwortels kan de soms meterslange stengel zich vasthechten aan bomen, muren en rotsen. Sterke bomen worden hierdoor niet geschaad, sommige soorten lijken er zelfs beter door te groeien.

De dichte begroeiing die klimop vormt, biedt een ideale schuilplaats voor diverse vogels, kleine zoogdieren en insecten. Pas na een groeiperiode van minstens 8 tot 10 jaar en op een beschutte, warme plek komt de klimop tot bloei. Opvallend is dat de bladeren van de klimop bij de bloemen een andere vorm krijgen. Dit komt door een proces van enzymen en hormonen.
De wetenschappelijke naam “Hedera helix” betekent letterlijk ‘spiraalvormige klimop’, een zeer accurate beschrijving vanwege de manier waarop de stengels zich omheen objecten winden.