Wintertroost

Voor de botanist zijn groenblijvende planten in de winter een kleine troost. Er is dan tenminste iets om naar om te zien. Is dit een nieuwe plant in de stad? Vaak zijn die groenblijvende planten struiken of bomen. Zo ook de buxuskamferfoelie (Lonicera nitida). Tot mijn verrassing vond ik dat Baudewijn Odé al in 2009 al een artikel in Nature Today heeft gewijd aan de verwildering van dit struikje.  Op zoek naar dwergmispelsoorten (Cotoneaster ss) zag ik zelf het struikje eerst ten onrechte aan voor buxus. Dank aan  Koos Ballintijn van Waarneming .nl. Niet voor niets heeft Baudewijn Odé, neem ik aan, het struikje buxuskamperfoelie genoemd. De blaadjes zijn net als bij buxus glimmend en tegenoverstaand, maar niet leerachtig.

De blaadjes zijn glimmend
Takken staan boogvormig

Een ander verschil is dat bij buxus wel merg in de stengel is en bij deze kamperfoelie niet. Het struikje is afkomstig uit China en komt door het hele land verwilderd voor, zij het vooral in het stedelijk milieu. Voor Breda is hij nieuw voor de lijst. Rutger Barendse wijst erop in een reactie, dat er een sterk gelijkende soort bestaat, Lonicera pileata. De bladeren van L. pileata zijn wat frisser groen en staan lichtjes naar voren ten opzichte van de stengel.

De geslachtsnaam ‘Lonicera’ is genoemd naar A. Lonitzer (1528-1586) schrijver van een groot werk over natuurlijke historie. De soortaanduiding ‘nitida’ betekent ‘glanzend’.