Vuurdoorns: evergreens vol winterkost

Pestvogels eten Vuurdoornvruchten – foto: Bart Vastenhouw

Tot een eeuw geleden was januari traditioneel de maand van afzien voor onze vruchteneters. Van onze inheemse flora hebben dan alleen Hulst, Klimop, Maretak en Wilde liguster nog vruchten. De toenemende populariteit van wintergroene tuinplanten heeft daar verandering in gebracht. De Rozenfamilie draagt het meeste bij aan een gevarieerder wintermenu. Veel ‘evergreens’ uit deze familie verwilderen. Mogelijk omdat de vruchten rijpen in een periode waarin er verder weinig te oogsten valt.

Neem de Vuurdoorns. Hun wetenschappelijke naam Pyracantha is heel goed gekozen. In het Grieks betekent ‘pyr’ vuur: een verwijzing naar de kleur van de steenvruchten. En ‘acanthos’ is Grieks voor doorn. Daar zitten de takken inderdaad vol mee. In ons land verwilderen vier soorten Vuurdoorns met bijbehorende cultivars (zie onderstaande tabel).

 Takdoorns BladSteenvruchtenOorsprong
P. atalantioideszwak ontwikkeld3-7 cm lang, elliptisch tot ovaal, top stompkoraalrood, rechtop, 5-7 mm diameter, vanaf novemberChina
P. coccinea cv Kasan
met rode bessen cv Telstar met rode bessen
sterk ontwikkeld  2-4 cm lang, ovaal, top spitsrood, rechtop, 7-8 mm diameter, vanaf septemberZuid Europa,       West Azië
P. crenulatasterk ontwikkeld  2-5 cm lang, spatelvormig,
top spits of stomp met tophaar
oranje-rood, rechtop, 6-8 mm diameter, vanaf oktoberHimalaya
P. rogersiana cv Flava
met gele bessen cv Dart’s Red
met rode bessen cv Golden Charmer  met oranjegele bessen
sterk ontwikkeld  1-4 cm lang, spatelvormig, top stompgeel tot rood, hangend, 5-9 mm diameter, vanaf septemberChina
Stadsmerel eet steenvruchten van Vuurdoorn in Utrecht- foto: Arian Jacobs-Brouwer

Stadsmerels zijn topconsument van steenvruchten van Vuurdoorns uit tuinen. Furieus wordt ‘de eigen’ Vuurdoorn jaarrond tegen passanten verdedigd. Momenteel vanwege de vruchten. Maar er zijn nog meer voordelen. Het dichte bladerdek met scherpe takdoorns biedt in het voorjaar volop nestgelegenheid. En eten voor de pasgeboren kuikens: in het blad overwinteren rupsen van de Vuurdoornvouwmot (Phyllonorycter leucographella) die in het voorjaar verpoppen.

Bladmijnen (links) en adult van Vuurdoornvouwmot – foto’s: Philippe Vanmeerbeek en Friedmar Graf

Vuurdoorns uit plantsoenen zijn populair bij trekvogels. Er was de afgelopen maanden te weinig eten voor Pestvogels in het hoge noorden. Daarom zijn deze vogels nu in ons land te vinden. Vruchten van Vuurdoorns hebben hun warme belangstelling.

Pestvogel in Vuurdoornplantsoen in Barendrecht – foto: ben van den Broek

Blad, vruchtvlees en zaden van Vuurdoorns bevatten blauwzuur dat de spijsvertering bevordert. Om die reden blijven zaden van Vuurdoorn niet lang in een vogelmaag. Eenmaal uitgepoept dragen de kiemplanten bij aan stads- en bosvergroening.

Opslag van Vuurdoorn in Rotterdam en Exloo – foto’s: Dick Hoek en Jeroen Keukendeur