Giftig kervelsoepje

Of beter: een review van de vernieuwde app Obsidentify. Ik heb de naam van de app maar niet in de titel gezet, want er wordt net iets te veel reclame voor gemaakt. De eraan verbonden sites Waarneming.nl en Waarnemingen.be kreunen onder de toevloed van de foto’s die met de app zijn gemaakt. Op hemelvaartsdag alleen zijn er dankzij de app op Waarnemingen.be meer plantenfoto’s gepost dan in geheel 2010. Maar laten we het over planten en de werking van de app gaan hebben.

Blad van Gevlekte scheerling of Fluitenkruid? De app Obsidentify heeft het er moeilijk mee en dat is begrijpelijk.

De plant staat stil en laat zich makkelijk fotograferen. Een ideaal onderwerp voor de in een nieuw jasje gestoken app Obsidentify. Deze app herkent -internetverbinding nodig- vrijwel alle planten en iets grotere dieren in het wild, in Nederland en België. De foto van de plant moet natuurlijk niet een blur van groen zijn en wel wat vitale delen tonen, maar eenmaal wat op weg met de app zal men zien dat de resultaten zeer bevredigend kunnen zijn. Zeker voor een beginner opent zich een wonderlijke wereld van planten- en dierennamen. Van Stinkende gouwe tot Gehoornde klaverzuring; De app is in seconden klaar met het oordeel. Ook voor de gevorderde florakenner kan de app een geheugensteun of gewenste extra mening vormen. Ook als men een verwilderende tuinplant ontmoet die men niet direct herkent of gewoon benieuwd is naar het oordeel van zo’n magische fotoherkenner, kan de app bekoren.

De serieuze stadsfloristen zullen ook zich afvragen hoe goed de app de ‘moeilijkere’ planten herkent: soorten die op elkaar lijken of planten die nog geen bloemen hebben. Ik ga er daarom meteen een paar voorbeelden bij pakken. Heel belangrijk is daarbij ook rekening te houden met ‘het gelijkingspercentage’. Als men een bloeiend madeliefje van veraf fotografeert zal de app waarschijnlijk ook de er naast staande andere planten als onzekerheid meetellen en zullen er allicht ook vreemd ogende voorstellen worden gegeven. Te dichtbij fotograferen geeft dan weer gelijkenissen met planten die ook gele buisbloemen en witte lintbloemen hebben. Toch weet de app in al deze situaties meestal het goede resultaat te geven. Niet met 100% gelijkenis, maar 50-60 % bijvoorbeeld. Alleen een foto van het blad van Madeliefje geeft een veel minder goed resultaat.

Ook met moeilijkere groepen, zoals grassen, zeggen, gele composieten en schermbloemen, heeft de app het moeilijk. Belangrijk is dan ook het resultaat, ook al geeft deze 100% gelijkenis, met de nodige scepsis te benaderen. Een foto van slechts het blad en stengel van onze giftigste plant Gevlekte scheerling (Conium maculatum) zou anders wel eens in een kervelsoepje kunnen verdwijnen. Ik testte 49 foto’s van vegetatieve Gevlekte scheerlingen die ik op Google-afbeeldingen vond. Daarbij selecteerde ik alleen die foto’s die ikzelf ook als Gevlekte scheerling herkende.

De 49 foto’s van vegetatieve Gevlekte scheerling werden door de app herkend als:

Knolribzaad 1x (2% van het totaal, 78% gelijkenis)
Watertorkruid 1x (2% van het totaal, 40% gelijkenis)
Fluitenkruid 18x (36% van het totaal, gemiddeld 72% gelijkenis)
Gevlekte scheerling 26x (53% van het totaal, gemiddeld 78% gelijkenis)
Fijne kervel 1x (2% van het totaal, 60% gelijkenis)
Phytomyza chaerophylli 1x (2% van het totaal, 48% gelijkenis)

Phytomyza chaerophylli is een bladminerende vlieg die op een reeks witte schermbloemen te vinden is. Onder andere Dolle kervel, in dit geval, maar ook op Gevlekte scheerling.

Ook herkende de app in 1 van de eerst 50 foto’s die ik als Gevlekte scheerling had uitgezocht met 99% zekerheid een Roomse kervel en na enig nadenken moest ik de app gelijk geven dat het toch geen Gevlekte scheerling was. Het is maar om extra aan te tonen dat ook zelfverklaarde kenners iets aan die app kunnen hebben.

Uit de cijfers, geheel niet wetenschappelijk verantwoord, blijkt dat geen van de foto’s een giftig kervelsoepje van vermeend Echte kervel (Anthriscus cerefolium) op gaat leveren. Zelfs een wat lastiger te herkennen schermbloem aan lastiger te herkennen delen, namelijk alleen blad en/of stengel, levert nog relatief vaak een goed resultaat. Toch is 53% ‘succes’ ook niet echt bevredigend; men zit er net zo vaak naast als op. Indien Gevlekte scheerling de beste suggestie is, is de uitkomst dan nog relatief vaak onzeker: gemiddeld 78% gelijkenis.

Concluderend is de app wel echt veel meer dan een speeltje, maar zal men ook wel wat rekening moeten houden met de beperkingen. Je kunt het resultaat belangrijk positief beïnvloeden door voor meer karakteristieke en opvallende planten te kiezen. Nog beter wordt het resultaat door ze te fotograferen in hun volle glorie: in bloei en met blad. Gezien de grote hoeveelheden juist benoemde foto’s die met de app worden gepost van onder andere Stinkende gouwe en Gehoornde klaverzuring, begrijpen de meeste gebruikers dat ook al.