Chinese waaierpalm

De naam waaierpalm is gekozen vanwege de vorm van het blad.

Ik struin al jaren het internet af op zoek naar bijzondere plantenboeken en kwam op die manier in contact met iemand die zowel een interessant plantenboek had als een interessante tuin met exotisch uitziende planten. Toen ik het boek kwam afhalen toonde hij ook enthousiast zijn tuin en bood me ook een zakje zaden aan. Ze waren van een grote Chinese waaierpalm – Trachycarpus fortunei – die hij in de tuin had staan er een enorme hoeveelheid grote donkere zaden produceerde.

Een in de volle grond aangeplante Chinese waaierpalm te Deurne (Antwerpen) in 2017 waaronder zich vele zaailingen bevonden

Chinese waaierpalm kan een flinke boom worden: in het wild in Oost-Azië tot 20 meter. Hij heeft enorme grote handvormige bladeren met vele ‘vingers’. In België en Nederland wordt hij als potplant verkocht en in matige grootte. Meestal niet meer dan twee meter hoog. Je kunt ze inmiddels, dankzij onze milde winters, met gerust hart ook in de volle grond zetten zodat ze ook echt goed kunnen gaan groeien. Na een tiental jaren zullen ze ook zwartblauwe boonvormige zaden gaan produceren. Kort daarna komen dan ook de stadsfloristen er mee in aanraking.

Grote trossen met boonvormige zwartblauwe zaden van Chinese waaierpalm die veelal recht omlaag vallen en een tapijt van zaden op de grond veroorzaken.

Deze zaden zijn namelijk perfect kiemkrachtig en door hun hoeveelheid zijn de zaailingen ook talrijk in de buurt van oudere bomen. Zeker in beschutte stadse omstandigheden, zoals omringende tuinen, steegjes, begraafplaatsen etc. zal je dan de zaailingen kunnen vinden. In het begin vormen de zaailingen twee langere bladeren. Deze doen veel denken aan zaailingen van Dadel – Phoenix dactylifera -. Deze heeft ondergronds natuurlijk de puntige dadelpit als oorsprong. Al spoedig komen er bij Chinese waaierpalm ook kleinere waaiervormige bladeren te voorschijn en is hij makkelijker te onderscheiden. Als het boompje zich gaat strekken zullen de onderste bladeren afvallen. Er vormt zich een stam die door de vezelige resten van de steunbladen wordt bedekt. Dit zal de plant ook wel wat beschermen tegen al te extreme temperaturen.

Uit gestort tuinafval, met daarin zaden, kunnen de palmen ook makkelijk ontkiemen. De foto is in februari 2021 te Genk genomen en toont dat de planten zich weinig van onze winters aantrekken.

De meeste zaailingen gaan uiteindelijk natuurlijk ten onder aan regulier onderhoud of specifieke onkruidbestrijding, maar inmiddels zijn er toch al wat stadse plaatsen waar Chinese waaierpalm een kans heeft gekregen. Een ontmoeting met een spontaan opgeschoten, exotisch ogende palm in de stad is dan ook helemaal niet meer ondenkbaar.